Spaanse scharrelvarkens

Het Spaans scharrelvarken is uniek in Europa, want het is de laatste varkenssoort die nog vrij en in het wild in de natuur rondloopt. Het stamt af van de vroegere everzwijnen die de gebieden aan de Middellandse Zee bevolkten. Zij dragen een donkerbruine dichte pels, hebben hoge poten en donkere hoeven. Ze leven in bebost gebied met eikenbomen, in een beschermd natuurreservaat dat veelal volledig aan hen gewijd is.

Deze scharrelvarkens voeden zich met eikels, grassen en wortels. Na een bepaalde periode, de varkens zijn op dat moment ongeveer 18 maanden oud en moeten een gewicht hebben van ca. 150 à 180 kg. Zijn ze zwaar genoeg dan worden ze geslacht en krijgen de benaming "de belotta", dit betekent dat ze met eikels werden grootgebracht.

Alleen de varkens met deze titel zorgen voor de Pata Negra vlees dat vernoemd is naar de zwarte poten (pata negra) van het varken. Het vlees blinkt uit in smaak, vetmarmering en malsheid. Als men dit voor de eerste keer proeft ervaart men een ware smaakexplosie, bij elke topchefkok staat Pata Negra vlees op de menukaart.

Neemt u eens de proef op de som en sta versteld van een uniek product met een geweldige smaak, een smaak die u direct doet denken aan de smaak van het vlees van vroeger.


Ontdek de smaak van Heyde Hoeve varkensvlees!

Heyde Hoeve varkensvlees is topkwaliteit vlees met de smaak van 'vrüger'. De varkens zijn van het Duroc-ras, wat bekend staat om zijn mals en sappig vlees.

De Heyde Hoeve is een coöperatie van boeren. Stuk voor stuk boeren die de ambitie hebben het allerlekkerste varkensvlees te leveren met de best mogelijke zorg voor dier én omgeving. Bij de Heyde Hoeve houden ze de varkens in moderne stallen met voldoende licht, lucht en ruimte. Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Het menu van de varkens bestaat uit granen uit de streek en wordt aangevuld met o.a. wei van de kaas, aardappelstoomschillen en bierbostel. De stallen zijn voorzien van luchtwassers en het medicijngebruik is zeer laag. De mest van de varkens zorgt voor vruchtbare grond in de omgeving waarop de granen groeien voor de varkens. Ook produceren zij groene stroom uit de afvalstoffen van hun boerderijen. Samen met de Stichting Natuur en Milieu wordt gekeken naar verdere verduurzaming en verbetering van het dierenwelzijn.

Het Heyde Hoeve varken is uitgeroepen tot Beste Varken van Nederland! Beter voor mens, dier én milieu! De Heyde Hoeve staat garant voor een puur stukje vlees, daarvan kunt u zonder zorgen genieten!

Proef het verschil in onze slagerij!

Milieukeur:     

Milieukeur geeft de garantie dat het varkensvlees op de een duurzame, milieu- en diervriendelijke wijze geproduceerd is. Dit naar maatstaf van de meest recente stand van zaken. Daarnaast garandeert Milieukeur dat het vlees op meest veilige manier tot stand is gekomen. Grondslag hiervan is de varkenshouderij, waarbij Milieukeur een strikt kwaliteitszorgsysteem is.

Welzijn voor dieren

Biggen en vleesvarkens krijgen extra bewegingsvrijheid. Alle dieren beschikken over onbeperkt vers drinkwater, speeltjes en een apart toiletgedeelte in de stal. De Milieukeurstallen zijn ontworpen op diervriendelijkheid en optimale hygiëne. Dit uit zich in gezonde dieren en rust in de stal, waardoor minder stress en een minimale behoefte aan medicijnen ontstaat.

Gezondheid voor mens, dier en omgeving

Zorgvuldig management zorgt voor lage belasting van de lucht en de bodem. Het energiegebruik is structureel lager dan bij conventionele bedrijven. En dan gebruiken Milieukeurbedrijven uitsluitend groene energie. De ammoniakuitstoot blijft, evenals de productie van fosfaat en stikstof laag door uitgekiende menu's en speciale mestopvang.

Strenge controle

Milieukeur kan elk stukje vlees van -boer tot winkelvloer- traceren. Dit door het nauwgezet volgen en bewaken van het hele productieproces. Het onafhankelijk certificatiebureau CGD kijkt met streng oog over de schouder mee en keurt iedere fase binnen Milieukeur.

Meer informatie

Voor meer informatie over eisen en controle: Stichting Milieukeur ; certificering varkensvlees